Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
idź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
description

Akt prawny

Akt prawny
archiwalny
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 275 str. 17
Wersja archiwalna od 2004-08-25 do 2022-07-15
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej, L rok 2004 nr 275 str. 17
Wersja archiwalna od 2004-08-25 do 2022-07-15
Akt prawny
archiwalny
ZAMKNIJ close

Alerty

DECYZJA KOMISJI

z dnia 6 sierpnia 2004 r.

dotycząca powołania Grupy Doradczej ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt i Roślin (2004/613/WE)

KOMISJA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,

uwzględniając Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską,

a także mając na uwadze, co następuje:

(1) W Białej Księdze dotyczącej rządów europejskich przyjętej 25 lipca 2001 r.(1) Komisja zobowiązała się do szerszego otwarcia procesu opracowywania polityk Unii Europejskiej w celu zapewnienia większego uczestnictwa obywateli i organizacji w tworzeniu i stosowaniu tych polityk.

(2) Komisja uchwaliła 11 grudnia 2002 r.(2) komunikat dotyczący „ogólnych zasad i przepisów minimalnych mających zastosowanie do konsultacji prowadzonych przez Komisję z zainteresowanymi stronami” w celu zapewnienia spójnego podejścia wszystkich służb Komisji w procesie konsultacji oraz zwiększenia przejrzystości konsultacji.

(3) Zdaniem Komisji niezbędne jest konsultowanie i informowanie konsumentów oraz środowisk społeczno-gospodarczych, których dotyczy kwestia znakowania i prezentowania środków spożywczych i pasz, bezpieczeństwa środków spożywczych i pasz, pożywienia dla ludzi w odniesieniu do ustawodawstwa żywnościowego, zdrowia zwierząt oraz warunków utrzymania, jak również zdrowia roślin.

(4) Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności(3) przewiduje, że obywatele są konsultowani w sposób otwarty i przejrzysty, bezpośrednio lub za pośrednictwem organów przedstawicielskich, podczas opracowywania, opiniowania i rewizji przepisów prawa żywnościowego, chyba że nie pozwala na to pilny charakter kwestii.

(5) Biała Księga dotycząca bezpieczeństwa żywności przyjęta przez Komisję 12 stycznia 2000 r.(4) przewiduje utworzenie Grupy Doradczej ds. Bezpieczeństwa Żywności przez reorganizację istniejących komitetów doradczych (działanie 81).

(6) Komitet Doradczy ds. Środków Spożywczych został powołany decyzją Komisji nr 80/1073/EWG(5).

(7) Zostały powołane inne komitety doradcze w zakresie wspólnej polityki rolnej decyzją Komisji nr 98/235/EWG(6).

(8) Zdobyte doświadczenie wykazało konieczność scalenia i reorganizacji oraz poprawy funkcjonowania różnych istniejących komitetów doradczych skupionych wokół kwestii łańcucha pokarmowego oraz zdrowia zwierząt i roślin.

(9) Kwestią zasadniczą jest stworzenie stałych systemów konsultacji z obywatelami na szczeblu europejskim podczas opracowywania, opiniowania i rewizji wspólnotowego ustawodawstwa żywnościowego.

(10) Mając na uwadze konieczność globalnego podejścia do łańcucha pokarmowego oraz zdrowia zwierząt i roślin w celu zapewnienia ochrony konsumentów, ważne jest włączenie do obszaru systemów doradztwa całości zagadnień związanych z ustawodawstwem żywnościowym, co obejmuje aspekty związane ze znakowaniem i prezentacją środków spożywczych i pasz, z bezpieczeństwem artykułów spożywczych i pokarmów dla zwierząt, pożywienia dla ludzi w odniesieniu do ustawodawstwa żywnościowego, ze zdrowiem zwierząt, ale również aspekty związane z warunkami utrzymania zwierząt i z różnymi aspektami zdrowia roślin, takimi jak ochrona roślin, wyroby fitofarmaceutyczne i ich odpady, a także z warunkami zbytu nasion i materiałów rozpłodowych, w tym bioróżnorodność i związane z tym dziedziny własności przemysłowej.

(11) Mając na uwadze szeroki zakres przedmiotowego doradztwa i wynikającą stąd dużą liczbę zainteresowanych stron, skuteczność stałych systemów doradztwa implikuje konsultowanie się z obywatelami poprzez organy przedstawicielskie reprezentujące interesy łańcucha pokarmowego oraz zdrowia zwierząt i roślin na szczeblu europejskim, choć winna zawsze istnieć możliwość konsultacji bezpośredniej z obywatelami.

(12) Środowiska społeczno-zawodowe, w tym stowarzyszenia konsumentów Państw Członkowskich, utworzyły na szczeblu Unii Europejskiej organizacje, których celem jest zapewnienie reprezentowania na szczeblu europejskim interesów związanych z łańcuchem pokarmowym oraz zdrowiem zwierząt i roślin.

(13) Jakość systemów doradztwa zakłada, że bezpośrednia wymiana informacji między Komisją a organami przedstawicielskimi na szczeblu europejskim może odbywać się podczas ustrukturowanych posiedzeń w ramach danej grupy doradczej, w szczególności jeśli chodzi o program pracy Komisji w zakresie żywności.

(14) Skład grupy doradczej nie może być zbyt liczny z powodów praktycznych, związanych z organizacją posiedzeń, winien jednak gwarantować adekwatną reprezentację interesów łańcucha pokarmowego oraz zdrowia zwierząt i roślin. Ponieważ grupa będzie udzielać konsultacji, w szczególności co do programu prac Komisji, kwestią zasadniczą będzie obecność organów przedstawicielskich mogących jak najlepiej bronić na szczeblu europejskim ogólnych interesów związanych z łańcuchem pokarmowym oraz zdrowiem zwierząt i roślin.

(15) W celu zapewnienia skuteczności i przejrzystości prac grupy sposób jej pracy umożliwia organizowanie spotkań grup roboczych, które w razie potrzeby mogą być rozszerzone na inne zainteresowane osoby lub organy.

(16) W trosce o przejrzystość wskazane jest uchylenie decyzji nr 80/1073/EWG,



PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DECYZJĘ:

Artykuł 1

Przy Komisji powołana zostaje Grupa Doradcza ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt i Roślin, zwana dalej „Grupą”.

Artykuł 2

Misja

1. Komisja konsultuje z Grupą program swoich prac w następujących dziedzinach:

– bezpieczeństwo środków spożywczych i pasz,

– oznakowanie i prezentowanie środków spożywczych i pasz,

– pożywienia dla ludzi w odniesieniu do ustawodawstwa żywnościowego,

– zdrowie i warunki utrzymania zwierząt,

– zagadnienia dotyczące ochrony roślin, wyrobów fitofarmaceutycznych i ich odpadów oraz warunków zbytu nasion i materiału rozpłodowego, w tym bioróżnorodność oraz wszystko, co wchodzi w zakres związanej z tym własności przemysłowej.

2. Komisja może ponadto konsultować się z Grupą w sprawie wszelkich środków, jakie będzie zmuszona zastosować lub zaproponować w wyżej wymienionych dziedzinach.

Artykuł 3

Skład grupy

1. Grupa składa się z przedstawicieli organów przedstawicielskich na szczeblu europejskim. Liczba członków Grupy nie może przekraczać 45. Celem wyżej wymienionych organów musi być obrona interesów związanych z dziedzinami wymienionymi w art. 2 ust. 1 i muszą one spełniać następujące kryteria: ogólny charakter reprezentowanych interesów, reprezentowanie wszystkich lub większości Państw Członkowskich oraz stałe istnienie na szczeblu wspólnotowym, umożliwiające bezpośredni dostęp do ekspertyz należących do danego organu członków, umożliwiający szybką i skoordynowaną reakcję.

2. W ciągu miesiąca od daty przyjęcia niniejszej decyzji Komisja zaprasza organy, które chcą uczestniczyć w Grupie, by wyraziły – w ciągu miesiąca – swą wolę w tej kwestii, motywując swoje zainteresowanie i wyjaśniając, w jaki sposób spełniają wyżej wymienione kryteria.

3. Komisja wybiera organy, które spełniają wyżej wymienione kryteria w sposób najbardziej adekwatny i ustala ich listę, która publikowana jest w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

4. Każdy wybrany organ jest zobowiązany do zapewnienia koordynacji prac doradczych i informacyjnych w swoich ramach, tak by przedstawiać możliwie jak najbardziej reprezentatywne punkty widzenia na bronione interesy.

Artykuł 4

Sposób organizacji

1. Grupa spotyka się z zasady dwa razy do roku w siedzibie Komisji oraz za każdym razem, gdy Komisja uzna to za konieczne.

2. Grupy robocze mogą być tworzone w celu zbadania specyficznych zagadnień na polecenie Grupy lub gdy okaże się to konieczne.

3. Komisja może zaprosić do uczestnictwa w pracach Grupy lub grup roboczych ekspertów lub obserwatorów, w tym organy przedstawicielskie pochodzące z krajów trzecich, jeśli okaże się to celowe i konieczne.

4. Posiedzenia Grupy oraz grup roboczych odbywają się w sposób i zgodnie z kalendarzem ustalonym przez Komisję. Komisja zapewnia ich przewodniczenie.

5. Grupa uchwala swój wewnętrzny regulamin na podstawie projektu przedstawionego przez Komisję. Służby Komisji zapewniają sekretariat posiedzeń i prac Grupy oraz grup roboczych.

6. Komisja zapewnia jawność prac Grupy.

Artykuł 5

Poufność

Członkowie Grupy, eksperci doraźni oraz wszystkie inne osoby zapraszane na posiedzenia Grupy jako obserwatorzy są zobowiązane nie rozpowszechniać informacji, które uzyskały w związku z pracami Grupy lub grup roboczych, w których

uczestniczą, w przypadku gdy Komisja poinformuje, że przedmiotowe informacje mają charakter poufny. W takich przypadkach Komisja może postanowić, że tylko członkowie Grupy otrzymają przedmiotowe informacje i tylko oni będą uczestniczyć w posiedzeniach.

Artykuł 6

Postanowienie końcowe

Decyzja Komisji nr 80/1073/EWG ustanawiająca nowy statut Komitetu Doradczego ds. Środków Spożywczych traci moc.

Artykuł 7

Wejście w życie

Niniejsza decyzja wchodzi w życie z dniem jej opublikowania w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.


Sporządzono w Brukseli, dnia 6 sierpnia 2004 r.

W imieniu Komisji
David BYRNE
Członek Komisji



(1) COM(2001) 428 final.

(2) COM(2002) 704 final.

(3) Dz.U. L 31 z 1.2.2002, str. 1. Rozporządzenie zmienione rozporządzeniem (WE) nr 1642/2003 (Dz.U. L 245 z 29.9.2003, str. 4).

(4) COM(1999) 719 final.

(5) Dz.U. L 318 z 26.11.1980, str. 28.

(6) Dz.U. L 88 z 24.3.1998, str. 59.

* Autentyczne są wyłącznie dokumenty UE opublikowane w formacie PDF w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.
Treść przypisu ZAMKNIJ close
Treść przypisu ZAMKNIJ close
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00